Een verlaagd plafond oogt strak en biedt de mogelijkheid om akoestische en/of thermische isolatie en technieken (elektriciteit, airco, leidingen, kortom HVAC) discreet in het plenum (ruimte tussen verlaagd en structureel plafond) weg te werken. Een zwevend verlaagd plafond wordt aan het structureel plafond bevestigd met behulp van een structuur die uit hangkabels, stelprofielen, snelhangers en rails bestaat; vervolgens wordt alles dichtgemaakt met afsluitplaten en afgewerkt. Weg zijn de storende technieken.
De milieueigenschappen van de materialen ten behoeve van dergelijke verlaagde plafonds hangen sterk af van het gekozen materiaaltype.
Het verlaagd plafond (systeemplafond, gipsplaten of gyproc plafond, …) wordt dus vastgemaakt aan een lichte veelal metalen structuur: deze kan soms ten dele worden herbruikt, maar is in elk geval wel recycleerbaar na correcte demontage.
De afkleding bestaat dus uit afsluitplaten. Hier zijn wel wat mogelijkheden:
- Gipsplaten: het klassieke gyproc plafond
- Systeemtegels in polystyreen, rotswol, polyurethaan, geperforeerd metaal
- Houten, metalen platen
- Lambriseringen
Deze bekleding is duurzaam (levensduur > 25 jaar) maar blijft ten allen tijde demonteerbaar, en in sommige gevallen herbruikbaar en recycleerbaar.
Het blijft dus van belang na te denken over het type afkledingsmateriaal in functie van de toepassing maar ook in functie van de duurzaamheid. En er dient dus overwogen te worden waar verlaagde plafonds echts nuttig zijn en een meerwaarde bieden (esthetisch, isolatie, …); in bepaalde gevallen is behoud van de bestaande plafonds de meest duurzame keuze!