Welke kleur tapijt voor uw kantoor of in uw interieur?

Hoe beïnvloedt kleur onze waarneming van een ruimte?

De manier waarop u kleur gebruikt in een ruimte heeft altijd invloed op de beleving van die ruimte. Lichtere tinten geven gebruikers van de ruimte een opgewekt gevoel. Gele tinten zorgen voor optimisme en plezier, terwijl witte en beige kleuren een gevoel van openheid geven. Grijze tinten vormen de ruimte om tot een koele, bescheiden plek en donkere tinten zoals bruin of zwart zorgen voor veel contrast en geven de kamer een serieuze touch. De juiste kleur tapijt kiezen hangt dus zeker af van welke sfeer u in de ruimte wilt creëren. 

Daarnaast kan de kleur van uw tapijt uw ruimte ook groter of kleiner doen aanvoelen, naargelang de gekozen tint. Donkere kleuren werken goed in lange en brede kamers, terwijl lichte, natuurlijke kleuren het bedrukte gevoel van een ruimte kunnen tegenwerken.

Ook licht speelt een belangrijke rol: natuurlijk zonlicht en artificieel licht reageren anders wanneer ze in aanraking komen met verschillende kleuren, wat zorgt voor een andere beleving. Houd dit dus zeker in het achterhoofd bij het kiezen van een tapijt kleur.

Denk natuurlijk ook aan wat er zich al in de kamer bevindt, zodat een aangenaam kleurenpalet behouden wordt. 
Ook de functie van de ruimte speelt een significante rol.

Wat is de beste kleurkeuze voor uw interieur?

Een correcte keuze maken in de tapijtkleur hangt ook af van wie de ruimte gebruikt. In een zorginstelling zorgen de juiste kleuren bijvoorbeeld voor een positief aanvoelend interieur, geven ze de bewoners een gevoel van veiligheid of vormen ze een manier voor mensen met dementie om zicht te oriënteren. 
Hier volgen nog enkele nuttige richtlijnen: 

  • Hoewel lichte tinten meer reflecteren, moeten ze vaker worden schoongemaakt, verslijten ze sneller en zullen daardoor sneller vervangen moeten worden. 
  • Donkere kleuren kunnen neerwaarts gericht licht absorberen en zo de kleurbeleving van een ruimte veranderen. 
  • Vlekken op heldere kleuren zijn beter zichtbaar dan op matte kleuren. 

Welke tapijt kleuren kunnen wij u aanbieden?
Via Tarkett bieden wij allerlei kleuren aan, waaronder grijs, groen, roze, wit, rood, zwart, blauw, geel, beige, bruin en oranje. Daarnaast zijn er ook talloze andere kleuropties, zoals gemêleerd tapijt of tapijt met een (persoonlijk) design. Zoals uit bovenstaand artikel blijkt, is het kiezen van de juiste kleur een belangrijk proces en dit verschilt van ruimte tot ruimte. Er bestaan immers talloze mogelijkheden. Twijfelt u nog welke kleur u nu precies moet kiezen of heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op via +32 (0)52 26 24 11, vul ons contactformulier in of stuur een e-mail naar hallo@gyproc.info