Verschillende afwerkingsgraden voor gipsplaten (gyproc)

We kunnen in hoofdzaak volgende afwerkingsgraden onderscheiden:

Afwerkingsgraad F1 stemt overeen met een minimale opvoeging

Afwerkingsgraad F2 wordt eigenlijk ingedeeld in twee categorieën: 

  • afwerkingsgraad F2a staat voor een degelijke standaardopvoeging. Dit wil zeggen dat de wanden klaar staan voor de schilder die deze nog één keer dient op te flexen of slissen alvorens primer en verf aan te brengen
  • afwerkingsgraad F2b  of schilderklaar: een standaardopvoeging, aangevuld met een door schrapen/slissen/flexen volvlakkig aangebracht afwerkingsproduct. Een dergelijke uitvoering leidt gewoonlijk tot een afwerkingsgraad die toelaat verfsystemen aan te brengen

Afwerkingsgraad F3 is voorbehouden voor de volvlakkige bedekking van de gipsplaten met een vliespleister (afwerkplamuur).

De eisen inzake de afwerkingsgraad zijn bij voorkeur opgenomen in de contractuele documenten om alle misverstanden te vermijden. Maar bij gebrek daaraan, moet de plaatster van de gipsplaten of gyproc een werk afleveren dat beantwoordt aan de standaardafwerkingsgraad F2a. Indien de afwerkingsgraad F2 geëist wordt, stemt dit trouwens ook overeen met de standaardafwerking F2a.
In projecten wordt veelal F2a voorgeschreven, maar bij particulieren wordt vaak F2b (schilderklaar) verwacht: best om dit eenduidig af te spreken voor de werken!

Want los van de theorie van afwerkingsgraden staat de tevredenheid van de klant natuurlijk centraal.