Cradle to cradle

Duurzaam bouwen of renoveren

Wat is nu C2C of cradle-to-cradle?

Cradle-to-cradle biedt een antwoord op de wegwerpcultuur van vandaag. Meer nog dan louter recyclage, is cradle-to-cradle een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. De letterlijke betekenis is ‘van wieg tot wieg’. Concreet betekent dat dat het leven van materialen niet op de afvalberg eindigt, maar dat je ze eindeloos kunt hergebruiken. Een product wordt dus opnieuw grondstof voor het volgende product en er is geen verlies aan kwaliteit.

Ook in renovatie wint het cradle-to-cradleprincipe aan belang en kan het een rol spelen. Een volledig cradle-to-cradle renovatie lijkt misschien nog te hoog gegrepen, maar zal in de toekomst zeker mogelijk zijn.

Ga je renoveren en wil je dit zo milieuvriendelijk doen? Kies dan nu al voor bouwmaterialen die volgens het cradle-to-cradleprincipe zijn ontwikkeld. Sterker nog, er is zelfs een cradle-to-cradlecertificaat, de strengste en meest betrouwbare maatstaf voor uiterst duurzame producten. Er bestaan nu al cradle-to-cradle gecertificeerde producten inzake bijvoorbeeld plafonds, systeemwanden, en vloerbekleding zoals tapijttegels. Dit wil dus zeggen dat de afzonderlijke materialen na de gebruiksperiode nog oneindig hergebruikt kunnen worden: ze zijn zo ontworpen dat ze goed zijn voor het milieu én de gezondheid.

Je architect kan je zeker verder adviseren.

bron foto: https://derbigum.be

bron tekst: https://www.c2cplatform.be/cradle-to-cradle/?lang=nl